Geen categorie

Waarom goedkopere niet altijd voordeliger is

Het is de laatste paar jaren al een aantal keer in het nieuws geweest en het komt steeds vaker naar boven op social media: fast fashion versus duurzame kleding. Een groot deel van kleding dat vandaag de dag in de omloop is, wordt op een niet erg duurzame manier geproduceerd en getransporteerd. Het is slecht voor het milieu, maar ook voor iedereen die de kleren maakt. Met de tips uit deze blog kunnen we samen op reis naar een betere, duurzame kledingwereld!

Kenmerken van fast fashion

Hoe herken je fast fashion? Kleren werden vroeger gemaakt om lang mee te gaan en waren nog ‘in trend’ voor jaren. Nu zijn er elke paar maanden nieuwe trends te vinden. Iedereen die dus een beetje mee wil gaan met trends, hoort eigenlijk elke paar maanden een nieuwe klerenkast te kopen. Daarnaast gaan de kleren zelf niet al te lang mee. Fast fashion wordt op een zo goedkoop mogelijke manier geproduceerd, waardoor het eigenlijk ook niet echt mogelijk is om goed, stevig materiaal te gebruiken. Hieronder valt dat de kleding wordt gemaakt in ontwikkelingslanden, omdat het loon hier lager is, waardoor het nog goedkoper wordt om de kleding te produceren. Maar wat kan je hiertegen doen?

Tip 1: doe research

Het maakt winkelen niet leuker, maar het zal wel helpen op lange termijn om wat research te doen. Veel merken hebben informatie op hun site staan van hoe milieuvriendelijk zij bezig zijn en wat zij er aan doen om meer duurzaam te werken in de toekomst. Dit gaat om wat kleinere merken zoals Josh V, maar ook bekendere merken zoals Guess hebben handige informatie op hun site staan. Zo wordt duidelijk welke merken er wel en niet te vertrouwen zijn en wat dus maar beter vermeden kan worden. Hierbij kan gekeken worden naar het impact dat het merk heeft op het milieu, maar ook op welke manier en de omstandigheden waarop de kleding gemaakt wordt.

Er kan daarnaast tweedehands gekocht worden. Zo hoeven er geen nieuwe materialen gebruikt te worden en wordt kleding dat nog gedragen kan worden ook echt gedragen.

Tip 2: draagbaarheid en style

Wanneer het toch tijd wordt om nieuwe kleding te kopen, zorg ervoor dat dit past bij de style van de klerenkast en de andere kleren erin. Dit helpt om er zeker van te zijn dat het item gedragen wordt en dat iemand er zo lang mogelijk mee kan doen. Zo lang mogelijk met een kledingstuk doen heeft meerdere voordelen. Allereerst hoeft iemand minder kleren te kopen op lange termijn. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de materialen die gebruikt zijn, gebruikt worden voor een reden.

Tip 3: DIY- project

Als laatste tip: maak je eigen kleding! Zo weet iemand zeker dat dit op een ethisch verantwoordelijke manier gedaan wordt en het kan erg leuk zijn. Het begin kan wat moeilijk zijn, aangezien naaimachines, patronen en stof wel wat duur uitkomen. Daarnaast duurt het natuurlijk een stuk langer en is het meer werk om te doen. Het is wel een goed alternatief op kleding kopen, zeker kleding die wat makkelijk in elkaar zit.  

Geef een reactie