Geen categorie

Het gebruik van epoxy lijm

Epoxy wordt voor veel doeleinden gebruikt. Het is een vorm van hars die chemische is, maar niet ruikt en veilig is om mee te werken. Epoxy is in vergelijking met polyester een beter product. Epoxy is kwalitatief zeer goed om mee te werken omdat epoxy op veel oppervlakken hecht, waterdicht is, niet krimpt en beter bestemd is tegen chemische middelen. Met epoxy kun je zowel oppervlakken coaten, dingen zoals accessoires en kunstwerken maken en als lijm gebruiken. 

 

Soorten epoxy 

Voor verlijmingen is universele epoxy en winter epoxy zeer geschikt. Universele epoxy is voor meerdere doeleinden geschikt. Het kan gebruikt worden voor het lamineren van glasweefsel, koolstof en aramide. Voor bootbouw en het waterdicht maken van douchevloeren. Daarnaast is universele epoxy geschikt als filler en om te lijmen. Winter epoxy is geschikt om glasweefsel te bekleden en ook voor de bootbouw geschikt. Daarnaast is winter epoxy geschikt om te lijmen. Afhankelijk waar je epoxy mee mengt kan het voor andere doeleinden gebruikt worden.

 

Lijm maken van epoxy

Van epoxy kun je lijm maken. Epoxy staat bekend om de goede hechting met veel materialen. Als epoxy hars wordt vermengt tot een andere consistentie dan is het zo als lijm geschikt. Met harder wordt de epoxy dunner en is dan voor andere doeleinden geschikt. Met een vulmiddel kan epoxy dikker worden gemaakt om zo geschikt te zijn als lijm. Er zijn verschillende soorten vulmiddel te koop zoals katoenvezel en stewathix. Afhankelijk van welk materiaal je wilt verlijmen zul je een ander vulmiddel kiezen. Zo heb je voor het verlijmen van hout, katoenvezel als vulmiddel nodig maar voor andere materialen stewathix.  

 

Epoxy lijm gebruiken

Als je lijm gaat maken van epoxy, dan heb je een aantal spullen nodig. Naast epoxy en een vulmiddel, heb je spatels en maatbekers nodig. Je hebt geen lijmklemmen nodig om de lijm uit te laten harden. Eventueel kun je kleur mengen in de lijm. De verharder meng je met de epoxy zoals op de instructie vermeld is. Voor horizontale verlijming mag de lijm dunner zijn en bij verticale verlijmingen en fillers moet de lijm dikker zijn. Met de spatel breng je de lijm aan op het oppervlak. Voor fillers kun je ook met een spuitzak werken. De spuitzak kun je zelf van een dikke plastic zak maken. Daarna laat je het 24 uur drogen.

Geef een antwoord