Geen categorie

Als fietser blijf je ontzettend kwetsbaar

Nederland staat ook wel bekend als een echt fietsland. Iedereen in Nederland heeft wel de beschikking over een fiets en men fietst in Nederland vrijwel dagelijks als het lekker weer is. Er wordt in het verkeer veel rekening gehouden met fietsen, want er zijn ontzettend veel fietspaden en fietsrouters aangelegd. Daarnaast worden fietsers in het verkeer goed beschermd wat betreft voorrangswegen en verkeersregels. Toch blijven de fietsers ontzettend kwetsbaar in het verkeer. Dat is natuurlijk ook logisch als je het vervoersmiddel vergelijkt met een auto. De meeste auto’s kunnen wel tegen een stootje, maar daarentegen kunnen fietsen over het algemeen niet tegen een stootje. Na een kleine botsing kan het stuur van een fiets al krom staan of gaan een paar spaken loslaten. Het is belangrijk om als fietser altijd goed op te letten in het verkeer.

Doe geen meerdere dingen tegelijk

Doordat je als fiets zo kwetsbaar bent in het verkeer, is het belangrijk om niet meerdere dingen tegelijk te doen tijdens het fietsen. Het meest voorkomende probleem is dat veel mensen fietsen met hun telefoon in de hand. Je zult daar jezelf ook wel in herkennen. Gewoon even een bericht sturen of even een foto maken. Zelf maak ik me daar eerlijk gezegd ook schuldig aan. Meestal gaat het wel goed, maar het is niet verstandig om te doen. Je zou beter kunnen stoppen en dan je telefoon erbij pakken of kunnen wachten totdat je op plaats van bestemming bent. Mede doordat men zoveel op hun telefoon zit als ze aan het fietsen zijn, is de politie er meer op gaan handhaven en delen daar ook steeds vaker boetes voor uit. Zelf ben ik ook een keer bekeurd toen ik aan het appen was op mijn fiets.

Ik had beter moeten weten

Ondanks ik een keer bekeurd ben voor het op mijn telefoon zitten tijdens het fietsen, heb ik daar niet echt van geleerd. Ik ben een paar maanden geleden in botsing geraakt met een scooter terwijl ik vlak daarvoor nog mijn telefoon in mijn hand had. Door de botsing had ik mijn knie zwaar gekneusd en een aantal schaafwonden. Doordat ik van het ongeluk wat lichamelijk letsel had opgelopen, heb ik contact gezocht met een letselschade advocaat in Uden. Deze persoon verzag mij voor persoonlijk juridisch advies waar ik veel aan heb gehad. Toch had ik beter moeten weten en niet meer op mijn telefoon moeten zitten tijdens het fietsen.

Geef een reactie