Geen categorie

Een uitvaart volgens jouw uitvaartwensen

Een uitvaart is vaak niet het eerste waar we over nadenken als we over onze toekomst nadenken. Toch is het van groot belang om hier eens een momentje bij stil te staan. Ondanks dat we er niet vanuit gaan, kan het zomaar eens gebeuren dat een uitvaart dichterbij komt dan we hadden voorzien. Is het niet jouw eigen uitvaart, dan kan het ook een begrafenis of crematie van een dierbare zijn. Op het moment dat het dan zover is en je hebt geen idee van de uitvaartwensen van de overledene, dan is het best lastig om de juiste uitvaart te verzorgen. Sta dus eens een momentje stil bij de uitvaartwensen van iemand anders. Dit hoeft helemaal geen beladen gesprek te zijn, maar wel even een wake-up call. Iemand kan als hij liever niet over zijn uitvaartwensen spreekt, deze wel vast laten leggen bij een uitvaartverzekeringsmaatschappij. Als het moment daar is wordt een begrafenis compleet volgens jouw uitvaartwensen verzorgd.

Waar je vaak niet aan denkt

Bij een begrafenis, crematie of andere uitvaartsvorm, komen vaak meer dingen kijken dan waar je in eerste instantie aan denkt. De eerste vraag is vaak of de overledene begraven of gecremeerd wil worden. Daarna is het goed om te weten of er een besloten of een openbare plechtigheid moet plaatsvinden. Het is goed om mensen hiervan op de hoogte te stellen zodat ze achteraf niet afscheid hebben kunnen nemen, terwijl dit wel mogelijk was. Daarnaast komen er nog een aantal zaken kijken bij het regelen van een uitvaart. Hierbij kun je denken aan de bloemen die bij een dienst horen, de uitvaartmuziek, de condoleanceplechtigheid en natuurlijk ook de catering na afloop van de begrafenis of crematie. Sommige mensen kiezen ervoor om dit op de klassieke manier, met koffie en cake te doen, maar anderen kiezen er juist voor om er een feestje met bier en bitterballen van te maken. Er wordt dan nog één keer geproost op het leven!

Lokale uitvaarten

Afhankelijk van de plaats waarin iemand begraven of gecremeerd wordt, zijn er speciale dingen mogelijk. Een begrafenis in Amsterdam wordt steeds vaker per boot uitgevoerd. Er wordt dan nog een laatste tocht over bijvoorbeeld de Amstel gemaakt om zo de overledenen naar zijn laatse rustplaats te brengen. Op de boot worden er hapjes en drankjes verzorgd en het gebeurt ook meer dan eens dat een Amsterdamse zanger of zangeres optreed. Dit hoeft zich natuurlijk niet te beperken tot Amsterdam, maar iedere provincie of plaats zal wel iets speciaals hebben!

Geef een reactie