Geen categorie

Geschiedenis van inkt

Zolang als we ons kunnen heugen bestaat inkt al. Vroeger leerden we eerst met potlood schrijven, maar al gauw kreeg je op de basisschool je eerste vulpen. De eerste paar keer kreeg je het al gauw voor elkaar om de inktpatronen er verkeerd in te stoppen. Met een shirt en handen vol inkt kwam je thuis en je moeder had weer een flinke klus om al die inkt uit je kleren te wassen. Na een vulpen kreeg je een balpen om sneller en gemakkelijker mee te schrijven en al die tijd nam je de inkt voor lief. Maar wist je dat er een hele geschiedenis achter inkt zit en inkt ook al echt eeuwen oud is? Waarschijnlijk heb je daar nooit over nagedacht. Ben je benieuwd naar deze geschiedenis? Lees dan snel verder en ik vertel je er in mijn blog graag meer over!

Terug in de tijd

Inkt werd ergens rond 2500 voor christus uitgevonden, toen besefte de uitvinder bij lange na niet dat zijn uitvinding nog eeuwen belangrijk zou blijven. Het werd oorspronkelijk in het oude Egypte en het oude China uitgevonden. Maar in het oude China werd inkt pas echt populair. Inkt werd uitgevonden doordat mensen op het idee kwamen om oude roetdeeltjes te mengen met een lijmachtige substantie. Deze mix werd daarna in een kom gegoten waardoor de bestandsdelen begonnen te stollen. Daarna werd er met een vochtige kwas over het gestolde inkt gestreken en daarna werd de substantie vloeibaar en kon gebruik worden om te schrijven. Gedurende de jaren werd inkt steeds populairder, maar toen boekdrukkunst in Europa doorbrak begon het pas echt. Er werden steeds meer soorten inkt ontwikkeld en hierdoor ging inkt minder vlekken en kon er ook nauwkeurig mee getekend of geschreven worden. 

Anno 2020

Anno 2020 is inkt de normaalste zaak van de wereld. Pennen worden gratis op allerlei evenementen uitgedeeld en bedrijven hebben dozen vol met pennen met hun bedrijfslogo erop gedrukt. Met de uitvinding van de balpen werd er ook tegelijkertijd inkt ontwikkeld die nog minder vlekte, maar ook sneller droogde. Daarnaast komt inkt ook van pas bij technologische ontwikkelingen. Met de uitvinding van de printer werden ook de inktcartridges uitgevonden. Ook inktcartridges zijn anno 2020 enorm vanzelfsprekend. Op het moment dat jij je festivalkaartje, een contract of een routebeschrijving uitprint, dan heb je waarschijnlijk niet het besef dat je iets gebruikt dat al eeuwen oud is. Het mooie is ook dat inkt nog steeds door ontwikkeld wordt, ook verschillende kleuren zijn niet gek. Bedenk maar eens al die mooie gelpennen met gekleurde inkt waarmee je vroeger tekeningen maakte!

Geef een reactie