Geen categorie

Samen sporten

Het is interessant om te zien hoe mensen zich verhouden tot sport. De een wordt onrustig als hij of zij een dag niet kan sporten. Een blessureperiode ervaren ze dan ook als een hel. Sporten is voor hen zowel plezier als een noodzakelijke uitingsvorm. Een ander heeft er helemaal niets mee en vindt dat er door de meeste mensen overdreven met sporten wordt omgegaan. Zo’n persoon is er bijvoorbeeld vaak ook van overtuigd dat topsport en een marathon lopen ongezond is. Voor diegene is sporten bewegen: zoals stofzuigen, in de tuin werken, naar je werk fietsen en een wandeling maken. Weer een ander heeft kenmerken van beide personen. Die ziet in dat sporten goed is voor je, maar heeft er een hekel aan en doet het toch. Dat betekent wel dat elke keer als hij of zij naar de sportschool gaat, het een gevecht is. ‘Ik wil niet, maar ik moet’, dat idee. Voor een vierde is sporten onlosmakelijk verbonden met een sociaal aspect. Die persoon houdt er niet van in zijn of haar eentje hard te lopen bijvoorbeeld, maar vind het super leuk deel uit te maken van een team en samen naar een doel toe te werken. Ook heb je natuurlijk nog de extreme sporters die een kick najagen. Een berg beklimmen of kajakken. Sport gaat voor hen om grenzen verleggen. Heb ik ze nu allemaal gehad? Zo ongeveer wel denk ik.

Genuanceerde combinatie

Als je je niet volledig in een van deze omschrijvingen herkend, ben je waarschijnlijk een genuanceerde combinatie van een aantal types. Zo behoor ik voornamelijk tot de vierde groep (de sociale sporter), maar heb ik ook kenmerken van de tweede (de relaxte sporter) en de derde (de tegenstribbelende sporter). Alleen teamsport vind ik leuk en blijf ik doen. Ik heb weleens solo-sporten geprobeerd, zoals hardlopen en wielrennen, maar ik haak altijd op een gegeven moment af. Je kan die sporten natuurlijk ook samen doen, maar ik wilde juist het voordeel verkennen van niet van een ander afhankelijk te hoeven zijn als ik ga sporten. Dus meer in de trant van: ik heb een uurtje, ik spring op de fiets. Maar mijn racefiets staat nu al jaren te verstoffen. Blijkbaar mis ik dan toch de discipline en heb ik anderen nodig om de regelmaat in stand te houden. Nu doe ik aan bootcamp met een leuke groep mensen.

Beschermvrouwe

Toen het coronavirus uitbrak in Nederland, merkte ik al snel hoezeer ik mijn sportgroepje miste. Het sociale aspect was er natuurlijk nog steeds door elkaar te appen. We hebben zelfs geprobeerd tijdens videobellen sportoefeningen te doen thuis, zodat we elkaar konden blijven motiveren. Maar binnen oefeningen doen vind ik toch wel iets anders dan buiten bootcampen. Dus toen ik hoorde dat er buiten weer in groepjes gesport mocht worden, wilde ik dat vieren. Ik koos voor polo bedrukken goedkoop en bestelde een lichtgrijs exemplaar voor ons allemaal. De tekst die ik erop heb laten bedrukken is ‘Team Dolly Parton’, omdat we er laatst tijdens het videobellen achter kwamen dat we haar zo leuk, slim, grappig en getalenteerd vinden. Uiteraard heb ik ervoor gekozen de letters in het roze te laten bedrukken. De T-shirts zijn super leuk geworden. Iedereen trok hem meteen aan toen ik ze de eerste keer dat we weer samen konden trainen, uitdeelde. Het maakt ons allemaal erg vrolijk dat we Dolly Parton nu beschouwen als de beschermvrouwe van ons sportgroepje. Voor ons klopt het helemaal!

Geef een reactie