Geen categorie

De sportclub van de toekomst

De traditionele en ouderwetse sportclub is anno 2020 steeds meer aan het verdwijnen. Uiteraard probeert elke sportclub nog wel de ouderwetse sfeer te behouden, maar je ziet toch al snel dat dergelijke clubs mooie ontwikkelingen doormaken. Bij de ene club zal dit stapsgewijs en in minimale mate gaan, maar je hebt ook clubs er tussen zitten die in één keer de overstap maken van ouderwets naar hyper modern. Hoe een sportclub er uit gaat zien over een paar jaar wordt op deze manier ook steeds duidelijker. Het zal naar mijn idee wel altijd een discussie blijven wie er voor modern gaat en wie er liever bij het oude blijft. Ben je benieuwd geraakt naar de sportclub van de toekomst? Ik vertel je er graag iets meer over in mijn blog!

Minder onderhoud

Een grote kostenpost voor een sportclub is vaak het onderhoud aan bijvoorbeeld velden, maar ook de kantine of kleedkamers. Het is voor sportclubs dus steeds belangrijker aan het worden dat accommodaties onderhoudsvrij worden gemaakt. Dit gebeurt bij veel sportclubs al door te kiezen voor kunstgrasvelden. Het veld hoeft niet elk jaar meer ingezaaid te worden en ook de wekelijkse maaibeurten zijn verleden tijd. Per 10 jaar zal het kunstgras misschien een opfrisbeurt nodig hebben, maar voor de eerste 10 jaar is de sportclub zo goed als onderhoudsvrij. 

Technologische ontwikkelingen

Ook gaan technologische ontwikkelingen een steeds grotere rol spelen bij sportclubs. Waar eerst contributie zelf overgemaakt moest worden, gaan steeds meer clubs werken met systemen die dit automatisch regelen voor de leden. Contributie innen is natuurlijk niet wat mensen het liefste doen, maar als dit gemakkelijker gemaakt kan worden wordt de pijn wellicht iets verzacht. Ook wordt niet meer bijgehouden op een krijtbord, waar elk team speelt en welke kleedkamer er beschikbaar voor een team is. Kantines van sportclubs hangen tegenwoordig vol met mooie LCD schermen die het de taak van de wedstrijdorganisatie een stuk gemakkelijker maken. 

Alternatieve sportclub

Een sportclub bestaat vaak uit één of misschien twee sporten. Vaak is het een voetbalclub, een tennisvereniging of een hockeyclub. Toch worden sportclubs van de toekomst steeds vaker als een alternatieve sportclub gezien. Dergelijke sportclubs zijn niet beschikbaar voor slechts één sport, maar hebben alle sporten onder één dak. Ook het afnemen van een lidmaatschap zal steeds meer verdwijnen. Tegenwoordig willen mensen zelf kiezen welke sport ze doen en ze willen daarbij ook bepalen wanneer ze dat doen. Alternatieve sportclubs laten hun leden dan ook per keer betalen dat ze hebben gesport. 

Geef een reactie