Geen categorie

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van goed rolluik

Een rolluik kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Winkeliers gebruiken een rolluik om hun winkel hermetisch af te sluiten. Ook particulieren gebruiken vaak een rolluik voor hetzelfde doel. Een rolluik voor je ramen en deuren geeft je toch een wat veiliger gevoel wanneer je bijvoorbeeld vaak een langere periode van huis bent. Maar een rolluik kan ook heel goed dienen om ruimtes koel te houden en tegen de zon te beschermen. Het doel van het rolluik bepaalt het soort rolluik waar je uiteindelijk voor kiest.

Verschil tussen rolluik en screen

Wie zijn huis wil beveiligen tegen inbrekers zal in de praktijk doorgaans een gewoon stevig rolluik kopen. Wie echter op zoek is naar een manier om de ruimte tegen de zon te beschermen, is voordeliger en gemakkelijker af met een screen. Screens zijn lichter dan rolluiken en makkelijker te monteren en te gebruiken. Bij rolluiken is het niet mogelijk om van binnen naar buiten te kijken, terwijl dit bij de keuze voor een screen wel een optie is. Rolluiken zijn meestal gemaakt van aluminium. 

Er zijn ook kunststof rolluiken te koop, maar die zijn doorgaans wat minder van kwaliteit en gaan dus ook niet zo lang mee. Aluminium is daarnaast een uitstekend materiaal dat specifieke eigenschappen heeft die bijdragen aan de functionaliteit van het rolluik. Zo houdt aluminium niet alleen warmte buiten en de koele lucht binnen, maar heeft het een isolerende functie en is het materiaal (zeker niet onbelangrijk) brandwerend.

Bediening van een rolluik

Bij de aanschaf van een rolluik is het vaak een lastige keuze om te bepalen hoe je het rolluik gaat bedienen. We onderscheiden hierbij drie mogelijkheden: met de hand, via een afstandsbediening of met je smartphone. Handmatige rolluiken zijn voordeliger, maar minder praktisch. Lastig wanneer je ze regelmatig moet gebruiken. Automatische rolluiken zijn wat duurder, maar zeker ook gemakkelijker. Je kunt de afstandsbediening los krijgen, maar ook een systeem aan de wand laten bevestigen om het rolluik mee te bedienen. Tot slot is er de mogelijkheid om het rolluik met een app op je telefoon te gebruiken. Dat lijkt ingewikkeld, maar is het zeker niet. Een unieke frequentie zorgt ervoor dat de app alleen werkt in combinatie met jouw rolluik. Handig wanneer je het rolluik vaak wilt openen en laten zakken vanuit de auto.

Je doet er verstandig aan je goed voor te laten lichten voordat je een rolluik aanschaft. Bij voorkeur laat je het rolluik ook gewoon installeren door het bedrijf waar je het product hebt gekocht. Je weet dan zeker dat het rolluik op een professionele manier wordt bevestigd.  

Geef een reactie