Geen categorie

Voor het eerst zeilen

Over avontuur gesproken! Afgelopen week ben ik voor het eerst in mijn leven gaan zeilen. In mijn vriendengroep heb ik veel mensen zitten die regelmatig zeilen of vroeger wel eens een zeilboot gehad hebben. Ik ben eigenlijk een van de weinige geweest die nog nooit een voet aan boord van een zeilschip had gezet. Tot nu! Ben jij benieuwd hoe het mijn eerste keer verging? Lees dan dit blog!

De eerste keer op een zeiljacht

Het was die bewuste dag echt prachtig weer. Ik kwam mijn bed uit en dacht ‘goh, dit is echt een hele mooie dag om te gaan zeilen!’. Het verbaasde mij een beetje dat ik hier aan dacht, ik had het per slot van rekening nog nooit eerder gedaan. Hoe dan ook, ik besloot een paar vrienden te bellen om te kijken of er animo voor was om een dag op het water door te brengen.

Voordat ik het wist hadden mijn vrienden en ik een boot geregeld en konden we het water op! Een van de jongens had nog oude zeillaarzen liggen in mijn maat, dat was een hele meevaller. Ik vond ze zo lekker zitten dat ik vroeg waar hij ze vandaan had gehaald, zodat ik ze zelf ook kon aanschaffen voor de volgende keer. Hij vertelde mij dat ze bij Watersportonline vandaan kwamen.

Toen we de jachthaven binnenliepen begon het al een beetje te kriebelen. Ik had nog nooit in mijn leven gezeild! Hoe zou ik mezelf kunnen redden aan boord van een schip? Joost mocht het weten. Maar mijn angsten bleken ongegrond, want zodra ik één voet op het schip zette voelde dit alsof ik thuis kwam van een lange vakantie.

Hijs de zeilen!

Zodra we de boot in gereedheid hadden gebracht, gecheckt of alles aan boord was en instructies hadden meegekregen van de havenmeester konden we vertrekken. Het IJsselmeer lag als een spiegel voor en onder ons. Dit was echt een prachtig schouwspel. Het vaantje verried dat we een mooie middag tegemoet zouden gaan.

Op het moment dat we het open water betraden nam de wind aan en kon de pret beginnen. De taken werden verdeeld. Mijn verantwoordelijkheid beperkte zich tot het aanhalen van de fokkenschoot. Althans, voor de eerste periode. Dit was nog een best karwij!

Na mezelf een uur lang te hebben ingestampt wat het verschil is tussen bak- en stuurboord, geleerd te hebben wat een rif in het zeil leggen inhoudt en het woord ‘gijpen’ te leren kennen mocht ik van post wisselen. Ik mocht nu samen met Joris het roer besturen!

Geef een antwoord